Sprawozdanie ze szkolenia uczniów w ramach pilotażu MON

12 września 2019 | Aktualności

W dniu 09.09.2019r. rozpoczął się obóz klas czwartych biorących udział w programie wspierania certyfikowanych klas Edukacji Wojskowej MON. Mimo niesprzyjającej aury młodzież przystąpiła do zaplanowanego szkolenia razem z instruktorami z 1 batalionu logistycznego z Bydgoszczy. Strzelnica garnizonowa Jachcice na pięć dni stała się miejscem doskonalenia nabytych w poprzednim roku umiejętności. Dzień szkoleniowy rozpoczyna się od porannego rozruchu fizycznego. Szkolenie taktyczne – patrolowanie terenu pieszo i na pojazdach, nawiązanie kontaktu ogniowego, zwalczanie przeciwnika, manewr na skrzydła, okrążenie, walka w terenie lesistym to podstawowe zagadnienia pierwszych dwóch dni szkoleniowych. W ramach szkolenia medycznego powtórzono zasady działania na polu walki, sposoby i techniki tamowania krwotoku, opatrywania ran i ewakuacji w bezpieczne miejsce. Maskowanie sprzętu, pojazdów i własnych stanowisk w terenie leśnym z wykorzystaniem etatowych i podręcznych środków okazało się nie lada wyzwaniem w ulewnym deszczu. Dużym zainteresowaniem cieszyło się rozkładanie i składanie karabinka, a najwięcej emocji przyniosły zawody w wykonywaniu norm, gdzie faworyci przegrywali z nowicjuszami, a dziewczęta nie ustępowały w niczym chłopcom.
mjr dypl. rez, mgr Marek Zwiefka – koordynator EW

Więcej aktualności

Kulinarna podróż do Wiskitek

Kulinarna podróż do Wiskitek

Kulinarna podróż do Wiskitek – relacja z wycieczki!  Z wielkim entuzjazmem i pasją nasza grupa uczniów wyruszyła do Wiskitek pod Warszawą, aby wziąć udział w wyjątkowym kursie baristycznym i warsztatach z kuchni roślinnej. Była to niezapomniana okazja, aby rozwijać...

Bezpieczne ferie 2025

Bezpieczne ferie 2025

https://www.policja.pl/pol/aktualnosci/255439,Bezpieczne-Ferie-2025.html

Bitwa na drobiowe smaki!

Bitwa na drobiowe smaki!

  📣 Bitwa na drobiowe smaki – relacja z eliminacji! 🍗🍽️ Z ogromną dumą i radością chcemy podzielić się naszą przygodą w konkursie kulinarnym "Bitwa na drobiowe smaki"! Choć niestety nie udało nam się przejść do kolejnego etapu, jesteśmy dumni, że jako jednyni z...

Zajęcia na pracowni gastronomicznej

Zajęcia na pracowni gastronomicznej

Zadanie egzaminacyjne semestralne w wykonaniu uczniów klasy 2a, na zajęciach pracowni gastronomicznej u Pana Bartosza: 🥄Roladki ze schabu z serem żółtym i pieczarkami,  🥄ziemniaki purre,  🥄surówka z marchwi i jabłka 🥄deser panna cotta na kruszonce z krakersów i...

Studniówka 2025

Studniówka 2025

"Serdeczny Druhu przybywaj, wesela z nami zażywaj! Skończymy o pianiu kura, później już tylko ... Matura!!!" [gallery...

Skip to content